Tolminska korita

Iz Tolmina se peljete približno 1 km proti vasi Zatolmin, pri tabli za Tolminska korita zavijete desno in se peljete še 500 m do manjše okrepčevalnice Tolminska korita. Tam pustite avto in se naprej odpravite peš. Krožna pot vas bo najprej vodila navzdol skozi korita do sotočja rek Tolminke in Zadlaščice, od tu pa do Medvedove glave, ki je zagozdena v ozkih koritih Zadlaščice. Pot nadaljujete navzgor do ceste Zatolmin- Čadrg in do naslednjega ovinka, kjer je vhod v 600 m dolgo Dantejevo jamo. Prav tukaj naj bi italijanski pesnik Dante Alighieri dobil navdih za opis pekla v Božanski komediji.

Vračate se po cesti in prečkate Hudičev most, s katerega je čudovit razgled na korita, ki jih je izoblikovala reka Tolminka na poti od izvira v Krnskem pogorju skozi trdi apnenec ledeniških moren.

Če ste ljubitelji sira, si morate ogledati vaško sirarno v Čadrgu, Kmetijo pri Gugalu ali Kmetijo pri Kramarju v Zatolminu. Možna degustacija.

Javorca, spominska cerkev Svetega Duha

Visoko nad strugo Tolminke se dviga leseno svetišče – spominska cerkev Svetega Duha v Javorci.
Posvečena je padlim avstro-ogrskim branilcem tolminskega bojišča soške fronte (1915–1917).

Kot najlepši spomenik 1. svetovne vojne na ozemlju Republike Slovenije se je leta 2007 uvrstila med zgodovinske spomenike, ki nosijo znakevropske kulturne dedišcine.

Je tudi ena izmed postaj na zgodovinski poti Pot miru, ki povezuje spomenike in ostaline 1. svetovne vojne v Zgornjem Posočju.

Slap Kozjak

Potok Kozjak je levi pritok Soče. Vodo pridobiva iz več manjših potočkov (Obevnik) visoko pod grebeni gora od Oblega brda (1957m), Krnčico (2142m) ter Srednjim vrhom (2134m). Na svoji poti proti Soči dela potok Kozjak kar šest slapov, od katerih je najbolj znan ter tudi turistom dostopen Veliki Kozjak, ki je visok 15 m. Slap je izdolbel dokaj veliko podzemeljsko dvorano, na katere dnu je slikovit tolmun temnozelene barve. Občutek v tej naravni dvorani je kot v kraških jamah. Nižje po toku navzdol je tik pod kamnitim mostom (kot zanimivost: kamniti most je bil zgrajen 1895 leta) 8 m visok slap Mali Kozjak.

Dostop je iz Kobarida čez reko Sočo proti Drežnici. Za mostom čez Sočo je kmalu smerokaz, ki usmerja k potoku Kozjak in ostalinam iz I. svetovne vojne. Od tu je lep kolovoz ki kmalu pripelje do ostalin iz I. svetovne vojne, ki so tudi turistična atrakcija. Kmalu je kamniti most, pod katerim pada Mali Kozjak. Od tu vodi ob potoku proti Velikemu Kozjaku zelo zgledno urejena pešpot. Za turistično urejenost dostopov do slovenskih slapov si zasluži najvišjo oceno. Obisk te poti in spodnjih slapov je zelo lep in umirjen družinski izlet, ki se ga lahko popestri z ogledom bližnje okolice (ali obratno…)

Italijanska kostnica v Kobaridu

Kostnica leži na gričku nad mestom Kobarid. Do nje pridemo po cesti skozi center mesta. Zanimiva in vredna ogleda je zunanja podoba kostnice, saj so na stenah vklesana imena padlih vojakov.

Ogleda vreden je tudi Kobariški muzej posvečen grozotam v 1. svetovni vojni. Muzej je bil nagrajen tudi z nagrado za Evropski muzej leta. Priporočamo: Poti miru

Pot miru

Pot miru je posvečena spominu na številne žrtve prve svetovne vojne. Od leta 1915 do leta 1917 je bilo območje Zgornjega Posočja del soške fronte. Tu so se bojevali, trpeli in umirali pripadniki številnih narodov. Iz tega obdobja so se ohranile številne ostaline kot so strelski jarki, utrdbe, kaverne, spominska obeležja, vojaška pokopališča, kapele…

Od 30. junija 2007 so muzeji na prostem ter najpomembnejše ostaline in spominska obeležja soške fronte v Zgornjem Posočju povezani v Pot miru. Posvečena je spominu na številne žrtve prve svetovne vojne. Njen namen je obiskovalcem predstaviti kulturnozgodovinske in naravne znamenitosti Zgornjega Posočja.

Začne se na Bovškem, v Logu pod Mangartom, pri vhodu v rudniški jašek, imenovanem Štoln, konča pa pri muzeju na prostem na Mengorah v bližini Mosta na Soči.

Kozlov rob

Prvič se Tolmin omenja v listini o desetini leta 1065. O krivičnem ravnanju in zatiranju Tolminske nam pričajo kmečki upori, prvi iz leta 1513 in Veliki tolminski punt iz leta 1713, ki je zanesel plamen upora po vsej Primorski. Z vojaško premočjo so upor zatrli in kruto kaznovali voditelje ter brezobzirno zadušili boj ljudstva za pravico in svobodo.

Danes o vsem tem nemo pričajo razvaline gradu, ki se nahajajo na majhnem gričku, ki se dviga sredi Tolminske kotline. Na vrh sta urejeni učna in zgodovinska pot. “Grad” kot ga imenujejo domačini, je pa tudi zanimiva destinacija za vsakdanje sprehode. Premagati je potrebno kakšnih 200 metrov nadmorske višine.