Pohodništvo

Tisti, ki bi si radi deželo žive vode ogledali malce drugače in so vam všeč gore se boste lahko podali na eno izmed planinskih poti, ki obkrožajo Tolminsko kotlino. Vas leži tik pod vznožjem mogočnega Krna, ki kraljuje z svojimi 2244 metri in planincem ponuja obilo možnosti za daljše ture.

Vas je odlično izhodišče tudi za krajše sprehode ob reki Soči, za potepanje po bližnjih hribih, tisti ki vas zanima tudi zgodovina pa se boste lahko podali po sledeh 1. svetovne vojne. Prav tukaj so potekali krvavi spopadi na Soški fronti, ostanki pa so še danes kot neme priče teh grozot razmetani po okoliških hribih in gorah.

Priporočamo: Razgledi, Planinsko društvo Tolmin, Kobariški Muzej, Poti miru

Ribolov

Bistra hči planin, kot je Sočo poimenoval Simon Gregorčič, ima pod Volarskim mostom nekoliko hitrejši tok. Tu je priljubljeno mesto za ribolov,  kjer ribiči z vseh koncev sveta čakajo na bogat ulov tako zelo znane Soške postrvi (Salmo Trutta Marmoratus).

Soška postrv je bila včasih edina postrvja vrsta, ki je naseljevala te vodotoke. Sedaj v Soči najdemo še njene križance, potočno postrv, šarenko,  potočnega glavača, lipana in še nekaj drugih vrst.

Edini dovoljen način ribolova je muharjenje.

Priporočamo: Ribiška družina Tolmin

Vodni športi

Smaragdno zelena barva Soče privablja na reko v poletnih mesecih tudi vse, ki imajo radi vodne športe. Možni so spusti z raftom, kajakom ali kanujem, outsiderjem in hydrospeedom. Za družbo, navodila in varnost bodo poskrbeli v kateri izmed mnogih športnih agencij.

Poleg športov na vodi pa se lahko podamo tudi na soteskanje. Skakali boste preko slapov in tolmunov in premagovali samega sebe. Samo za tiste malo bolj pogumne.

Priporočamo: Maya, X-point

Kolesarjenje

Za gorsko kolesarjenje je v okolici obilo možnosti. Raznolike poti po bližnjih hribih vam omogočajo tako turistično kolesarjenje kot divje adrenalinske spuste.

Po želji kolesa tudi izposojamo.

Priporočamo: Maya, Soča Trend

Jadralno padalstvo

Kobala nad Tolminom je za jadralne padalce in zmajarje ena izmed najlepših točk pri nas, če ne celo v Evropi. Na start nas vodi asfaltna pot, ki se konča pri koči na Planini Stador, od tu pa še 10 minut peš ali z avtom do vzletišča. Vzletišče se nahaja na nadmorski višini 1080 metrov in ob ugodnih pogojih omogoča daljše prelete po Julijskih Alpah, proti Italiji, Bovcu in Bohinju. Zaradi svoje lege je letenje na Kobali mogoče ob vzhodnem in zahodnem vetru.

V Tolminu in Kobaridu sta tudi urejeni pristajalni mesti.

Priporočamo: Adrenalin Kobarid, DPL Posočje Tolmin